Düzce’nin antik beldesi Konuralp’in büyük birikimi ortaya çıkıyor
Antik belde; çünkü geçmişi milattan önce 3. yüzyıla kadar dayanıyor ve Prusias Antik Kenti’nde bu izleri görmek mümkün.Düzce’nin antik beldesi Konuralp’in büyük birikimi ortaya çıkıyor
Kentte antik çağlardan bu yana dört ana uygarlık hüküm sürmüş: Bitinya, Roma, Bizans ve Osmanlı. Antik çağlarda Bitinya Kralı Prusias’ın ismiyle anılan kent, Osmanlıların döneminde fetihçisi Konur Alp’in ismini almış.
Toprak altı ve üstü tarihi değerlerin yoğunluğu, kentine sorumlu sivil inisiyatifi harekete geçirdi ve koruma çalışmalarının bilimsel yaklaşımlarla hız kazanmasını sağladı.
Düzce Üniversitesi, TOBB ve Düzce Sanayi ve Ticaret Odası, Konuralp Derneği’nin temsilcilerinden oluşan bir ekip kentteki tüm koruma çalışmalarını planlamaya ve Belediye ile Düzce Valiliği’ni de bu çalışmalara katmayı başardı. Çalışmalar ÇEKÜL işbirliği ile devam ediyor.
Ayşegül Kaya (mimar), Yasemin Karslıoğlu (TOBB Düzce GK Başkanı), İlayda Güngör Baray (TOBB Düzce KGK İcra Kurulu Üyesi), Melek Çağatay (işletmeci), Hatun Albayrak Şengüloğlu (Ticaret ve Sanayi Odası), Emre Tekin (İnş. Müh.-Konuralp Bel.), Ardahan Demir (Konuralp Dernek Başkanı), Sibel Tuncer (Düzce San. ve Tic. Odası), Fatma Güldal (Dernek üyesi). Bu gönüllü ekip ÇEKÜL Çarşamba Kent Toplantıları’na katılarak, ÇEKÜL uzmanlarıyla yeniden bir araya geldi.
ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen başkanlığında, Hurşit Arslan, Zeynep Biçer, Nüvit Bayar, Nadir Mutluer, Sinan Polvan, Timur Çelik, Metin Keskin ve Erden Güven’den oluşan ÇEKÜL uzman ekibi ise Konuralp ekibini dikkatle dinleyerek önerilerini paylaştı.
Kaynak : Çekül Vakfı